Історія килима має багату історію та тісно пов'язана з етапами розвитку людського суспільства. На Сході килим займав почесне місце: його дорівнювали до райського атрибута. Кількість килимів, які прикрашали будинок, вважалося однією з ознак, що визначають рівень багатства та добробуту людини. Неможливість постелити у власному будинку хоча б один килим, вважалася для сім'ї величезною ганьбою.

Вперше килими з'явилися кілька тисяч років тому. Тоді вони ткалися легкі та однотонні, позбавлені барвисті. Східні кочівники легко їх згортали та переносили з місця на місце. Адже спочатку килими служили лише для практичних цілей: захист від вітру, холоду, спеки та піщаних бур. І лише на початку нашої ери їх почали продавати та дарувати.

Згодом килим став набувати кольорів і малюнків. Спочатку на ньому з'явилися зображення тварин, людей, символи місяця та сонця. Потім на килимах стали ткати цілі сюжети та оповіді.

Ще в 400 році до нашої ери давньогрецький історик та політичний діяч Ксенофонт описував перські килими як витвори мистецтва та предмет розкоші. Вже в ті часи це був престижний подарунок, який царі дарували іншим правителям на знак поваги.

З ісламською вірою змінилися і традиції килимарства. На килимах перестали зображати тварин, натомість прикрашали символами та знаками. Килим був не лише окрасою, а й носієм цінної інформації. Деколи килим міг стати своєрідним Кораном.

Традиції килимарства в Ірані зберігаються як найважливіша частина культури, і до цього дня ручні килими вважаються предметом розкоші. Різноманітність килимів вражає: кожна провінція має свій унікальний стиль килимарства та характерні візерунки. На сьогодні є кілька великих центрів килимарства: Тебріз, Ісфахан, Наїн, Кум і Габе.

 

Килими з Тебризу

Справжні знавці перських килимів з першого погляду визначать Тебрізський килим: він має медальйон у центрі, який символізує місяць, на килимі зображені мечеті, сцени битв, природа тощо. Основні кольори – червоний, синій та кремовий.

Килими з Ісфахану

Ісфаханські килими найпопулярніші в Європі. Вони мають яскраві кольори з найдрібнішими візерунками; чим дрібніший візерунок, тим дорожчий килим.

Кілімі з Кума

Килими з Кума вважаються найдорожчими та розкішнішими. Тчуть їх переважно з шовку. Поєднання незвичайних для перських коврів кольору слонової кісткиі, зеленого та коричневого роблять коври з Кума воістину розкішними. Шовкові коври легкі та тонкі, ціна яких у кілька разів перевищує ціну ковру із вовни.

Килими з Наїну

Килими з Наїну мають яскраво зелений та синій кольори. Головним орнаментом килимів є дрібні квіти та гілочки. Однак головною унікальністю килимів з Наїну є матеріал - тонка бавовна, яку використовують у килимарстві.

Килими з Габе

Килими з Габе більш практичні як за ціною, так і використання. Їхня простота килима не йде в жодне порівняння з шикарними перськими килимами, проте якість і ціна прославили килими з Габе у всій країні та за її межами.

У нашому інтернет-магазині ви можете підібрати антикварний перський килим, який зберігає в собі цілу історію і, до того ж зможе стати стильною окрасою вашого будинку.