Рене Лалік – це неперевершений ювелір, художник та дизайнер, який здійснив справжню революцію у своїй справі. Його новаторський підхід до створення прикрас, аксесуарів та інших декоративних виробів зробив його роботи неповторними витворами мистецтва, які стали класикою 20 століття ще за життя художника. Секрет у тому, що, створюючи ювелірні прикраси, Лалік не боявся експериментувати з використанням нестандартних матеріалів, завдяки чому він зміг зробити неможливе – змусити жінок відмовитися від діамантів та дорогоцінного каміння заради звичайного скла.

 


1. Портрет неперевершеного Rene Lalique
2. Одна з його вишуканих ювелірних прикрас
3. Кришталева скульптура "Suzanne"

 

Будучи ще нікому не відомим майстром-початківцем, Рене приносив свої ескізи відомим ювелірам - Фредеріку Бушерону і Луї Франсуа Картьє, продаючи їх за безцінь. На основі цих ескізів було створено деякі вироби знаменитих творців. Однак, згодом, Рене все-таки вдалося відкрити власний невеликий бутік у центрі Парижа, і його прикраси з шаленою швидкістю набули популярності серед французьких цінительок моди.

 

Рене Лалік створював твори незвичайних і динамічних форм. Він використовував безліч природних матеріалів, таких як опал, яшма, місячний камінь, корал, ріг чи кістка. Але найбільше художника прославили експерименти зі склом. Його перші роботи були виконані у техніці «зникаючого воску», але згодом він розробив метод лиття під тиском, за допомогою якого надалі створив безліч своїх виробів. До речі, рецепт знаменитого опалесцентного скла Лаліка є «секретом фірми».

 


1. Годинник R.Lalique "Deux Figurines (1926 г.)
2. Скульптура "Oiseau De Feu" (1922 г.)
3. Скульптура "Archer" (1922 г.)

 

​Необхідно знати, що серед багатьох творів геніального творця, які були продані на аукціонах, зустрічається чимало підробок. Це сучасні репродукції, створені у стилі 1920-х років. Наприклад, у 2001 році покупець у Чикаго заплатив 1200 доларів за набір із чотирьох чаш та тарілок з позначкою R. Lalique, Франція. На жаль, з'ясувалося, що ці вироби не справжні, і навіть не є точними копіями, а лише за стилем та контурами нагадують оригінальний кришталь Lalique. Зроблено подібні підробки в Чехословаччині, але навіть при неповній схожості з оригінальними моделями Lalique з каталогу, на них також були нанесені клейма “R. Lalique”, що може обдурити потенційного покупця. Тим не менш, важливо мати можливість відрізнити Lalique від схожих творів, і на щастя, зробити це не так уже й складно.
 

 

Як відрізнити оригінал Lalique

 

Один з найпростіших способів відрізнити автентичний скляний виріб Lalique до 1945 року від будь-якого матового чеського скла - це подивитися на відтінок скла на світлі.

Всі прозорі матові вироби Lalique, створені до 1945 року, відливатимуть жовтим, а іноді й персиковим кольором, а чеське скло до 1939 року чи сучасне – флуоресцентним синім чи білим. Однак після війни формула Лалика змінилася, і справжні вироби, виготовлені після 1945 року, флуоресціюють синьо-білим так само, як і чеське матове скло.

 


1. Зліва: сучасне чеське скло; зправа: оригінал
2,3,4. Типові шви на сучасному чеському пресованому склі

 

Також вироби Lalique були ретельно задокументовані та мають добре відому історію. Всі справжні візерунки та форми легко перевіряються під час перегляду каталогів та довідників Lalique. Якщо ви не можете знайти його в каталозі, швидше за все, цей виріб не є справжнім. До того ж копії, створені на основі оригінальних творів, не відрізняються настільки ж вишуканими і тонкими обрисами, а мають грубіше втілення.

 


1. Оригінал Lalique "Victorie Car Mascot"
2. Сучасний чеський аналог скульптуры "Victorie Car Mascot"
3. Сучасний чеський аналог вази Lalique "Bacchantes"

 

Крім цього, свій талант Лалик зміг використати навіть у створенні парфумерних флаконів. Кожен флакон був справді чимось унікальним і неповторним, і згодом багато виробників парфумерії захотіли укласти з ним контракт. Наприклад, відомий бренд Nina Ricci досі використовує кришталеві флакони від Lalique.

 

Французька парфумерна компанія Molinard також використовувала кілька флаконів, виготовлених зі скла Lalique. Але один дуже важливий нюанс полягає в тому, що такі флакони позначені литими літерами Creation Lalique, через що багато колекціонерів помилково вважають, що купують справжній флакон для духів Lalique. Хоча оригінальний дизайн дійсно належить Рене Лаліку, флакони Molinard de Molinard з позначкою Creation Lalique не є склом Lalique, а виготовлені іншою скляною компанією - Henri Pochet.

 

Безперечно, флакони Molinard de Molinard теж мають колекційну цінність, але їх не слід плутати з оригінальним склом Lalique.

 


Оригінальні парфюмерні флакони LALIQUE

 

Серед найвідоміших творів Рене Лаліка — вази Вакханки (Bacchantes), Лучники (Archers), Нерозлучники (Perruches), кришталеві скульптуры Сюзанна (Suzanne), Таіс (Tais), Флореал (Floreal), Криза (Chrysis) , Швидкість (Vitesse), Перемога (Victoire), Лоншамп (Longchamps) та багато інших.


1. Ваза BACCHANTES / Вакханки (1927 г.)  одне з найбільш значущих творів автора, що стало символом марки Lalique
2. Ваза "Archers" (1922 г.)
3. Ваза "St. Francois" (1930 г.)

 

Сьогодні компанія Lalique займається виробництвом посуду та інших предметів декору, має парфумерну та ювелірну колекцію. Багато творчих творів компанії — це результат співпраці з відомими художниками, дизайнерами та брендами, серед яких Демієн Херст, Заха Хадід та Bugatti. Щорічно будинок Lalique випускає не менше трьох колекцій і всі вони розпродаються буквально в процесі виготовлення. Багато виробів створюються лімітованими серіями 99 примірників, тому деякі з них вдається придбати тільки на аукціонах.